Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Avioane. Marea Britanie: De Havilland D.H. 98 Mosquito

Mosquito Mark VI, avion de vânătoare-bombardament

De Havilland (D.H.) 98 Mosquito este unul dintre cele mai de succes avioane din Al Doilea Război Mondial. Produs de britanici parțial din lemn, acest avion s-a dovedit incredibil de versatil și eficient, fiind distribuit într-o mulțime de roluri – ca bombardier, ca vânător-bombardier, vânător de noapte, pentru recunoaștere, descoperirea țintelor și chiar ca aparat cu decolare de pe portavion.

Acest avion s-a născut din ambiția inginerului De Havilland, care s-a apucat pe cont propriu, în 1938, să lucreze la un bombardier de mare viteză. Ca să economisească materii prime scumpe și rare, el a folosit lemn laminat pentru mari părți din aparatul său.

Refuzat inițial de Ministerul Aerului, Mosquito a făcut senzație încă de la primul zbor, reușind să depășească la viteză chiar și Spitfire

Prototipul avionului De Havilland Mosquito

Ministerul Aerului din Marea Britanie nici nu s-a uitat, inițial, la ce reușise De Havilland să producă, refuzându-i modelul. Însă situația în război se înrăutățea, așa că la un moment dat Armata și-a amintit de acest avion care nu era făcut din materiale ușoare. În acest fel s-a ajuns la Mosquito. Primul prototip a zburat pe 25 noiembrie 1940, atingând o viteză care a făcut senzație – 630 de kilometri la oră, mai mare chiar decât cea pe care o avea celebrul Spitfire. În plus, Mosquito mai căra și o încărcătură comparabilă cu cea pe care o aveau bombardierele cu rază medie de acțiune din acel moment.

Imediat, ministerul a dat toate aprobările, arătându-se încântat. S-a dat comandă pentru trei versiuni inițiale: un model destinat zborurilor de recunoaștere și fotografiere a obiectivelor inamice, un bombardier și un vânător de noapte.

Versiune pentru comandă și recunoaștere a avionului Mosquito

Introdus în luptă pe 14 iulie 1941, Mosquito a depășit toate așteptările. Unul dintre avioanele de recunoaștere Mark I (model 1) a reușit să se întoarcă acasă scăpând de nu mai puțin de 3 avioane Messerschmitt Bf 109, după ce spionase în Franța. Un avion Mark II (model 2) echipat cu radar a fost introdus în decembrie 1941. În primăvara lui 1942 a fost aruncată în bătălie și prima escadrilă de Mosquito Mark IV (model 4) pentru bombardament, care a început raidurile asupra Germaniei.

Cel mai produs model a fost Mosquito Mark VI, pregătit ca avion de vânătoare-bombardament. Era foarte puternic înarmat, putea transporta și bombe ori rachete, iar în misiunile de noapte era aproape invincibil

Vedere din față a bombardierului Mosquito

Ceea ce s-a putut remarca a fost faptul că, deși avea cadrul din lemn, Mosquito era foarte rezistent la uzură. Așa că, pe lângă cele trei variante principale comandate inițial, au apărut numeroase alte adaptări pentru tot felul de misiuni specifice.

Modelul care a fost însă produs în cele mai mari cantități a fost Mark VI (model 6), preparat ca avion de vânătoare-bombardament. Acesta era înarmat masiv, cu tunuri automate de calibrul 20 mm și mitraliere Browning instalate în bot, fiind capabil să care în același timp bombe și rachete.

Pe măsură ce războiul înainta, iar în Marea Britanie începuseră să apară bombardierele grele deopotrivă americane și britanice, Mosquito a fost, treptat, reprofilat. Bombardierele Mosquito primeau misiune de cercetare, cu scopul de a repera și marca țintele pentru valurile de bombardiere Lancaster și Halifax care le urmau.

Avion Mosquito luându-și zborul pentru o misiune de noapte

Germanii au descoperit apoi că, în rolul de avioane de bombardament nocturne, Mosquito erau, practic, imposibil de prins și doborât.

S-a încercat folosirea acestor aparate și pe frontul din Pacific, dar acolo s-a înregistrat un eșec. Canada și Australia au fabricat Mosquito și le-au trimis să lupte cu japonezii, dar clipa caldă și umedă din această parte a planetei nu le pria avioanelor lui De Havilland, care erau compuse în parte din lemn. S-au înregistrat cazuri în care aparatele s-au dezmembrat, pur și simplu, în aer.

În total, s-au produs 7.781 de Mosquito din toate categoriile. Dintre acestea, 1.134 s-au făcut în Canada și 212 în Australia.

Principalele informații despre avionul britanic De Havilland D.H. 98 Mosquito provin din volumul „Weapons of World War II“, scris de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate