Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Arme de infanterie. Uniunea Sovietică: mitraliera Degtiarev-Șpaghin DSHK 1938

Mitraliera Degtiarev-Șpaghin este un clasic adevărat al armelor de infanterie. Are deja peste 8 decenii de când este folosită, ceea ce spune totul despre valoarea sa.
Originile trebuie căutate în anul 1930, când Armata Roșie a comandat o mitralieră grea care urma să folosească un cartuș cu dimensiunile 12,7X108 mm, pentru a fi folosită împotriva țintelor aeriene și a vehiculelor ușoare blindate.

Designerul Degtiarev s-a gândit să împrumute aceste caracteristici unei alte mitraliere pe care o crease, DP 27, și care avea cartușul de 7,5 milimetri. A fost folosit principiul încărcării prin presiunea gazului.

Mitraliera, numită DK, a fost făcută, începând din 1934, în cantități mici, dar nu era satisfăcătoare din cauza cadenței scăzute, de numai 360 de gloanțe pe minut.

Pentru a-i crește cadența, Șpaghin a dezvoltat un sistem modificat de încărcare a cartușelor, care i-a crescut rata de foc la circa 600 de gloanțe pe minut.

Această mitralieră, rebotezată DShK, a fost testată în 1938 și acceptată în arsenalul Armatei Roșii în 1939.

Mitraliera a fost introdusă nu doar în unitățile de infanterie ca armă anti-infanterie și anti-aeriană, ci și montată pe turela tancurilor și pe puntea vaselor de luptă, ca mitralieră anti-aeriană, dar și pe trenurile blindate.

Instalată pe tancurile grele IS-2. Și azi, la 8 decenii după ce a fost inventată, mitraliera DShK 1938 mai este folosită în 40 de țări

Primul tanc sovietic pe care a fost montată mitraliera Degtiarev-Șpaghin a fost, începând cu 1943, IS-2.

De-a lungul războiului, arma a suferit modificări. I-a fost schimbat mecanismul de alimentare cu muniție (cartușele erau încărcate în centuri), montarea a fost îmbunătățită, schimbarea țevii simplificată, iar durata de folosință a pieselor esențiale mult crescută.

Una peste alta, mitraliera DShK era cotată ca fiind fiabilă, o armă indestructibilă, cu o eficiență înaltă împotriva țintelor.
După război, o versiune modernizată a fost numită DshKM 39/46. Mitraliera modificată pentru a fi folosită ca armament anti-aerian pentru tancurile medii a fost botezată DShKMT.

Fosta Uniune Sovietică a exportat această mitralieră în cantități mari, iar DShK continuă să fie folosită, chiar și astăzi, în peste 40 de țări din întreaga lume.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate