Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Arme de infanterie. Uniunea Sovietică: mitraliera Degtiarev-Șpaghin DSHK 1938

Mitraliera Degtiarev-Șpaghin este un clasic adevărat al armelor de infanterie. Are deja peste 8 decenii de când este folosită, ceea ce spune totul despre valoarea sa.
Originile trebuie căutate în anul 1930, când Armata Roșie a comandat o mitralieră grea care urma să folosească un cartuș cu dimensiunile 12,7X108 mm, pentru a fi folosită împotriva țintelor aeriene și a vehiculelor ușoare blindate.

Designerul Degtiarev s-a gândit să împrumute aceste caracteristici unei alte mitraliere pe care o crease, DP 27, și care avea cartușul de 7,5 milimetri. A fost folosit principiul încărcării prin presiunea gazului.

Mitraliera, numită DK, a fost făcută, începând din 1934, în cantități mici, dar nu era satisfăcătoare din cauza cadenței scăzute, de numai 360 de gloanțe pe minut.

Pentru a-i crește cadența, Șpaghin a dezvoltat un sistem modificat de încărcare a cartușelor, care i-a crescut rata de foc la circa 600 de gloanțe pe minut.

Această mitralieră, rebotezată DShK, a fost testată în 1938 și acceptată în arsenalul Armatei Roșii în 1939.

Mitraliera a fost introdusă nu doar în unitățile de infanterie ca armă anti-infanterie și anti-aeriană, ci și montată pe turela tancurilor și pe puntea vaselor de luptă, ca mitralieră anti-aeriană, dar și pe trenurile blindate.

Instalată pe tancurile grele IS-2. Și azi, la 8 decenii după ce a fost inventată, mitraliera DShK 1938 mai este folosită în 40 de țări

Primul tanc sovietic pe care a fost montată mitraliera Degtiarev-Șpaghin a fost, începând cu 1943, IS-2.

De-a lungul războiului, arma a suferit modificări. I-a fost schimbat mecanismul de alimentare cu muniție (cartușele erau încărcate în centuri), montarea a fost îmbunătățită, schimbarea țevii simplificată, iar durata de folosință a pieselor esențiale mult crescută.

Una peste alta, mitraliera DShK era cotată ca fiind fiabilă, o armă indestructibilă, cu o eficiență înaltă împotriva țintelor.
După război, o versiune modernizată a fost numită DshKM 39/46. Mitraliera modificată pentru a fi folosită ca armament anti-aerian pentru tancurile medii a fost botezată DShKMT.

Fosta Uniune Sovietică a exportat această mitralieră în cantități mari, iar DShK continuă să fie folosită, chiar și astăzi, în peste 40 de țări din întreaga lume.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Istoria României

Despre impactul economic al tratatului de pace pe care România a fost forțată să-l semneze la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial se vorbește...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate