Pistolul-mitralieră Sten, fabricat de britanici, a fost una dintre cele mai bune arme de infanterie din Al Doilea Război Mondial. Sten a fost gândit să fie foarte simplu, ieftin, în același timp sigur, solid și eficient. Numele derivă de la cei doi designeri, R.V. Shepperd și H.J. Turpin, care lucrau la fabrica guvernamentală de armament din Enfield: așadar, S+T+En.
Proiectarea pistolului-mitralieră a început foarte târziu, în 1940, după ce Germania repurtase deja victorii importante pe continent, iar Marea Britanie însăși era amenințată cu invazia.
Armata imperială britanică se trezise din somnul de până atunci și cerea disperată o armă simplă, ieftină și eficientă, mai ales după dezastrul din Bătălia pentru Franța și pierderea unei cantități gigantice de echipament pe plajele de la Dunkirk, în timpul evacuării.
Inginerii s-au mișcat repede și în 1941 producția la Sten Mark I a și început. S-au produs circa 100.000 de pistoale-mitralieră din acest prim model. Succesul a fost fabulos. Această armă care arăta exact așa cum era – ieftină – a încântat soldații prin calitățile sale, așa că producția a continuat cu noi variante îmbunătățite, de la Mark II până la Mark VI. În total, s-au fabricat 3,5 milioane de bucăți.
PM-ul Sten a avut un succes fabulos. Ușor de folosit, ieftin și rezistent, a ajuns nu doar la soldații britanici, dar și la partizanii din Europa și chiar nemții au vrut să-l copieze
Pistolul-mitralieră Sten a făcut parte din echipamentul standard al soldaților britanici în timpul războiului și a fost trimis pe continent, fiindu-le parașutat partizanilor și grupurilor de rezistență din Europa ocupată.
Germanii înșiși au fost impresionați de această armă, pe care au plănuit s-o copieze sub modelele Gerat Potsdam și Gerat Neumunster, pentru a echipa ieftin și eficient trupele Volkssturm (recruți de mâna a doua, veterani sau tineri neinstruiți, pe care i-au chemat sub arme în etapa de final a războiului, când rămăseseră fără soldați suficienți).
Planul a fost însă pus prea târziu în mișcare și doar câteva mii din aceste modele germane copiate după Sten au ajuns la trupe.
Pistolul-mitralieră Sten original a rămas în fabricație și în uzul mai multor armate până în anii 1960, fiind foarte apreciat de trupe pentru fiabilitatea sa și modul simplu de folosire.