Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. SUA: tancul greu M26 Pershing

Tancul M26 Pershing a fost produs prea târziu pentru a influența războiul

Primul tanc greu pe care Statele Unite l-au produs în Al Doilea Război Mondial a fost M26 Pershing – acesta a prins însă foarte puțin din conflagrație pentru că a intrat foarte târziu în producție.

Statele Unite a fost țara care a început cel mai târziu dintre toate marile puteri să se înarmeze în WW2. Americanii au intrat ultimii în conflict și tot ultimii și-au mobilizat industria de război. Datorită faptului că tehnologie de vârf și cele mai mari capacități industriale din lume, au recuperat însă foarte rapid întârzierea.

Statele Unite, ultima mare putere participantă la războiul din Europa care și-a construit un tanc greu

Coloană de M26 Pershing, primul tanc greu construit de SUA

Cercetările și lucrul la proiectarea unui tanc greu au început foarte curând după ce a intrat în producție tancul mediu M4 Sherman, la începutul lui 1942. La acea oră, două țări din lume aveau deja în producție tancuri grele: Uniunea Sovietică (producția cunoscutelor KV începuse încă din 1939) și Marea Britanie (tancul Churchill intrase în producție în 1941). O altă țară mai avusese tancuri grele – Franța (Char B-1bis), dar aceasta fusese scoasă din luptă în 1940. Germania nu avea încă tancuri grele – abia spre finalul lui 1942 urma să fie introdus celebrul Tiger.

Revenind la americani, în foarte scurt timp inginerii și proiectanții lor au descoperit că dezvoltarea unui asemenea vehicul era nu doar dificilă, ci și foarte complicată. Armata nu făcea deloc mai ușoară această muncă modificând prea des cerințele pentru noul tanc. La un moment dat, celor care lucrau la proiect li s-a spus chiar că nu mai e nevoie de un tanc greu!

Abia la sfârșitul lui 1944, odată cu ofensiva din Ardeni, în care Germania a folosit sute de tancuri grele, generalii din fruntea forțelor armate americane au acceptat, în sfârșit, că e nevoie și de un tanc capabil să se bată cu Tiger și Panther.

Doar 310 tancuri ajunseseră în Franța când s-a încheiat războiul. M26 a fost folosit și în Pacific, în bătălia pentru Okinawa

Un singur M26 Pershing a fost scos din luptă de blindatele germane – în ultimele zile ale războiului, de către un Nashorn

M26 Pershing a intrat în producție, dar până la sfârșitul războiului din Europa, în luna mai 1945, doar 310 tancuri ajunseseră în Franța. Foarte puține au și fost implicate în luptele din Germania, acestea dând satisfacție totală. S-au achitat excelent de misiunile primite, iar tunul lor de calibrul 90 mm s-a arătat extraordinar de puternic. În același timp, blindajul frontal a depășit toate așteptările, reușind să facă față inclusiv proiectilelor trase de formidabilul tun calibrul 75 mm al tancurilor Panther.

M26 Pershing a fost folosit ulterior și în războiul contra Japoniei, din Pacific, fiind desfășurat în bătălia pentru Okinawa, în mai 1945.

Au existat planuri pentru folosirea acestui tanc și în invazia Japoniei, dar până la urmă n-a mai fost nevoie de această operațiune.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate