Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Uniunea Sovietică: distrugătorul de tancuri SU-76

Coloană de SU-76 în aprilie 1945, intrând în Viena

SU-76 a fost o găselniță excelentă a inginerilor sovietici, care au găsit soluții foarte eficiente de a folosi șasiul tancului ușor T-70, care era deja depășit în 1942, când a fost introdus în luptă. Așa că, folosindu-se ca inspirație carele de asalt ale germanilor, s-au operat modificări care au transformat depășitul T-70 în distrugător de tancuri și artilerie mobilă.

Caroseria a fost deschisă, cutia de viteze lungită pentru că se adăugase o roată în plus la trenul de rulare, motorul a fost mutat în mijloc, iar compartimentul de luptă amplasat în spate.

Construit pe șasiul tancului ușor T-70, noul blindat SU-76 s-a bucurat de un mare succes pe câmpul de luptă. Tunul de câmp ZIS-3 de calibrul 76 mm îi conferea o putere de foc deosebită

Coloană de SU-76 în Pomerania, în aprilie 1945

În locul tunului de calibrul 45 mm de pe tancul T-70 a fost montat pe noul vehicul de luptă, botezat SU-76, un tun de câmp ZIS-3 calibrul 76 mm.

Primele modele de SU-76 au fost livrate trupelor la sfârșitul lui 1942, dar inițial au avut mari probleme mecanice, așa că designul a fost refăcut.

Noua versiune, numită SU-76M, a fost introdusă în luptă în luna mai 1943. Acest blindat a fost produs de URSS în cantități mari – 12.671 de exemplare. În forma sa finală, SU-76M era foarte versatil, putând fi folosit atât ca artilerie mobilă, cât și ca distrugător de tancuri datorită tunului său de câmp care avea bune calități și ca armă antitanc.

SU-76 era un vehicul foarte flexibil, putând fi folosit ca distrugător de tancuri, tun de asalt sau artilerie mobilă

SU-76 a fost folosit masiv în bătălia pentru Berlin, din aprilie-mai 1945

Ușor, produs în cantități mari, cu o putere de foc semnificativă, SU-76 a fost deosebit de rentabil pe câmpul de luptă. Tunul său nu putea străpunge blindajul frontal la tancurile germane Tiger și Panther, dar acestea erau oricum în număr mic prezente pe câmpul de luptă, reprezentând doar o fracție din totalul vehiculelor, blindate sau nu, ale armatelor germane. Prin urmare, SU-76 a rămas în uz până la sfârșitul războiului cu un succes remarcabil.

Coloană de blindate SU-76

SU-76 a fost folosit și pe post de tun de asalt, sprijinind cu foc infanteria deși blindajul său subțire nu-l recomanda pentru așa ceva.

O versiune a SU-76 a fost ZSU-37, un blindat antiaerian care era echipat cu un tun AA de 37 mm. Acesta a fost însă construit în cantități mici.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate