Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Marea Britanie: autotunul Bishop

Echipajele autotunului Bishop își puneau vehiculele în rampă, pentru sol înclinat, ca să mărească elevația tunului

Tunul autopropulsat Bishop (Episcop – în traducere) a fost răspunsul imediat al Marii Britanii la constatarea că noul conflict mondial nu semăna cu precedentul, iar trupele aveau nevoie de artilerie care să le însoțească în războiul de mișcare. Improvizația nu a fost strălucită, dar a însemnat oricum mult mai mult decât nimic, fiind folosită până la apariția unei soluții adecvate puse la dispoziție de americani.

Consecință a politicilor nesăbuite duse de politicieni slabi și populiști în perioada interbelică, Marea Britanie a intrat în Al Doilea Război Mondial complet nepregătită. Șocul de a descoperi că sunt surclasați de Germania din toate punctele de vedere i-a mobilizat pe britanici, care au căutat rapid soluții. Pe câmpurile de luptă din Franța, în 1940, nu s-a putut face nimic, dar ceva mai târziu, în conflictul din Africa de Nord, mai întâi cu italienii, apoi cu Afrika Korps al lui Rommel, nevoia de artilerie autopropulsată care să urmeze îndeaproape diviziile de tancuri a fost acoperită de această găselniță numită Bishop.

Cea mai simplă soluție posibilă: un tun de câmp urcat pe șasiul unui tanc Valentine

Tunul autopropulsat Bishop era un tun de câmp, de calibrul 87,6 mm, instalat pe șasiul unui tanc Valentine și protejat de o cutie uriașă

În esență, Bishop era un tun simplu de câmp, de calibrul 87,6 mm (25 pounder), montat pe șasiul unui tanc de infanterie Valentine. Tunul era protejat de o suprastructură mare, unghiulară, în formă de cutie.

Avantajele erau multiple. Improvizând astfel, prin folosirea a două dispozitive existente deja, s-a scurtat foarte mult drumul de la idee la punerea în fabricație, astfel că trupele au beneficiat rapid de puterea de foc mobilă. Tunul de 25 pounder era arma standard a artileriei britanice, deci era disponibil în cantități suficiente. Fusese pus în folosință chiar înainte de începerea războiului, așadar era și testat și verificat suficient. Șasiul tancului Valentine era, de asemenea, suficient de fiabil.

Dezavantajul major era că țeava tunului montat pe Bishop nu putea fi ridicată decât 15 grade – adică era aproape imobilă. Din acest motiv, distanța până la care bătea acest tun în mod obișnuit era redusă la jumătate.

Vedere din spate a tunului autopropulsat Bishop. În această imagine, trapa din spatele caroseriei este deschisă, astfel că se poate vedea compartimentul de luptă

Pentru a compensa această deficiență dezastruoasă pe un câmp de luptă, echipajele căutau să-și ducă vehiculele pe terenuri în rampă, astfel încât să crească unghiul tunului în raport cu linia orizontală.

Un alt dezavantaj îl reprezenta viteza scăzută a acestui tun autopropulsat. Britanicii dispuneau în Africa de Nord de modele de tancuri rapide (Crusader și Cromwell mergeau și cu 25-30 de kilometri/oră în afara drumurilor), în timp ce Bishop atingea sub 15 kilometri/oră în condiții similare.

S-au construit doar 150 de exemplare din autotunul Bishop, iar britanicii l-au înlocuit cât au putut de repede

Tunul autopropulsat Bishop a fost aruncat în luptă prima oară în a doua bătălie de la El Alamein, în 1942, și a fost folosit doar până la sfârșitul lui 1943. Era o soluție improvizată, nesatisfăcătoare și cu destule neajunsuri, la care s-a renunțat imediat ce a fost posibil.

Începând cu 1943, a fost înlocuit de autotunuri mult mai performante precum Sexton sau Priest, produse de industria americană sau de fabricile din Canada.

Numărul autotunurilor Bishop fabricate a fost foarte mic – 100-150 de bucăți, toate fiind folosite în Africa de Nord.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Istoria României

Despre impactul economic al tratatului de pace pe care România a fost forțată să-l semneze la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial se vorbește...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate