Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Germania: tunul de asalt StuG IV

StuG IV cu protecție frontală împotriva minelor magnetice

Tunul de asalt StuG IV (Sturmgeschutz IV), produs de Germania în Al Doilea Război Mondial, nu a fost altceva decât un StuG III montat pe un șasiu de tanc Panzer IV, dar cu blindaj îmbunătățit.

Primele teste cu această combinație s-au făcut în 1943, când se căuta o soluție provizorie până la apariția unui distrugător de tancuri specializat la care se lucra deja (Jagdpanzer IV).

StuG IV din primele modele

Lucrurile s-au schimbat însă spre sfârșitul acestui an, când uzinele unde se fabricau șasiurile pentru Panzer III și modelul de mare succes StuG III au fost atât de puternic bombardate de aviația anglo-americană, încât producția a fost aproape complet stopată.

Feldmareșalul Kesselring în 1944, pe un StuG IV, pe frontul din Italia

În acel moment, Hitler – care lua rapid decizii și, foarte adesea, instinctul îl ghida către soluțiile corecte, afirmau colaboratorii săi – a intervenit personal și a ordonat ca o parte din producția de Panzer IV să fie direcționată către fabricarea de tunuri de asalt StuG IV. Uzinele Krupp și-au convertit, în consecință, fabricarea de Panzer IV în StuG IV.

Tunul de asalt StuG IV s-a bucurat de un succes absolut remarcabil pe câmpurile de luptă. A fost produs însă într-un număr mult prea mic de exemplare pentru a putea influența soarta războiului

Și StuG IV, la fel ca StuG III, s-a dovedit extraordinar de eficient, un vehicul de mare succes pe toate fronturile. Dar, la fel ca și celelalte blindate germane, nici acesta nu a putut fi produs în cantități prea mari. Până la sfârșitul războiului, doar 1.500 de exemplare au fost fabricate.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

Vedere din spate a tunului de asalt StuG IV

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate