Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Germania: distrugătorul de tancuri Jagdpanzer IV

Jagdpanzer IV în 1945

Jagdpanzer IV (în traducere, „jagdpanzer“ înseamnă „vânător de tancuri“) a apărut în Germania în 1943, în plin război, ca un răspuns la necesitatea constatată pe câmpurile de luptă de a avea un vehicul specializat în lupta cu tancurile inamice.

Realitățile războiului mondial declanșat în 1939 au arătat rapid că vechile concepții interbelice erau în mare parte greșite, scoțând la iveală alte priorități. Germanii au descoperit treptat că flota lor de tancuri și de arme antitanc era depășită de cele ale inamicilor.

Distrugătorul de tancuri Jagdpanzer IV a apărut cu scopul de a înlocui tunul de asalt StuG III în lupta cu blindatele inamice

Coloană de Jagdpanzer IV

Problemele experimentate în Franța ocazional, cu tancurile Char B-1 bis, Matilda II și Somua S-35, au devenit permanente începând din 1941, când a început Operațiunea Barbarossa. Confruntarea cu zeci de mii de tancuri sovietice, din care tot mai multe erau T-34 și KV, a dus la soluții improvizate, adesea disperate, iar una dintre acestea a fost implicarea tot mai mare a tunurilor de asalt în lupta cu tancurile inamice.

În lipsa tancurilor (Germania a început atacul asupra Uniunii Sovietice de la un raport de 1 la 7 ca număr de tancuri), s-a apelat la orice alte mijloace disponibile pentru a face față blindatelor inamice. Tunurile de asalt precum StuG III erau o soluție, dar nefiind proiectate inițial pentru așa ceva, aveau neajunsurile lor. Unele tunuri de asalt aveau o siluetă prea înaltă și ofereau inamicului o țintă ușoară. Altele (precum StuG III) aveau un profil jos, dar un design convențional, colțuros, care creștea mult șansele proiectilelor trase de adversari să penetreze blindajul.

Așa că problema a ajuns pe masa conducătorilor militari și a Guvernului. În 1943, compania Vomag din orașul Plauen a început lucrul la un distrugător de tancuri care urma să înlocuiască StuG III în acest rol.

Jagdpanzer IV cu tun Pak L/48 echipat cu „fuste” laterale

Versiunea cu tun Pak L/70 avea o putere de foc devastatoare, dar era greu de manevrat, iar trupele o porecliseră „Rața lui Guderian“

Noul vehicul trebuia să bifeze câteva calități: o siluetă cât mai joasă și o formă cât mai bine optimizată balistic, astfel încât să devieze proiectilele care îl lovesc.

În mai 1943, lui Hitler i s-a prezentat o machetă de lemn a noului blindat. Cancelarul german a fost foarte entuziasmat de profilul jos al vânătorului de tancuri și a ordonat intrarea imediată în fabricație.

Cinci luni mai târziu, în octombrie 1943, pe poarta fabricii ieșea primul exemplar.

Jagdpanzer IV era, în esență, un StuG IV care avea blindaj înclinat și un tun Pak L/48 de calibrul 75 mm. Blindajul frontal fusese redus de la 80 de mm grosime la doar 60 mm, dar faptul că era înclinat îi conferea aceeași capacitate de a rezista loviturilor. Această versiune a fost numită Panzer 39.

O altă variantă a fost Jagdpanzer IV/70 (V). Aceasta a fost echipată cu formidabilul tun Pak L/70, similar celui montat pe tancurile Panther. Acesta avea o capacitate de penetrare a blindajului inamic realmente enormă, dar pe de altă parte făcea această versiune foarte grea în față și, din acest motiv, greu de manevrat și condus. Trupele i-au dat porecla „Rața lui Guderian“.

Jagdpanzer IV L/70 avea un tun calibrul 75 mm, cu o lungime de 70 de calibre, a cărui putere era devastatoare

A existat și o versiune a lui Jagdpanzer IV cu tun Pak L/70 produsă de fabrica Alkett, dar aceasta n-a avut prea mare succes. Spre deosebire de vehiculele produse de Vomag, cele de la Alkett păreau improvizate, vehiculul părând făcut din două bucăți puse una peste alta: suprastructura peste șasiu. Motivul era acela că Alkett folosise șasiuri de Panzer IV nemodificate. Aceste vehicule au primit numele Jagdpanzer IV/70 (A) – inițiala din paranteză provenea de la numele producătorului.

Până la sfârșitul războiului, în total s-au fabricat circa 1.800 de Jagdpanzer IV.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate