Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. SUA: distrugătorul de tancuri M18 Hellcat

M18 Hellcat Foto: Jon Soucy

Distrugătorul de tancuri M18 Hellcat a fost unul dintre cele mai de succes blindate ale americanilor în Al Doilea Război Mondial. Excepțional de rapid, echipat cu un puternic tun antitanc de calibrul 76,2 de milimetri, M18 și-a meritat pe deplin numele de „Hellcat“.

Acest vehicul de luptă a apărut la mijlocul lui 1943, după ce armata, confruntată cu realitățile războiului (începând din toamna lui 1942, SUA luptau cu germanii în Africa de Nord), a cerut un distrugător de tancuri rapid, echipat cu un tun capabil să străpungă armura frontală a blindatelor inamice.

M18 Hellcat a fost cel mai rapid dintre toate tancurile și distrugătoarele de tancuri fabricate de SUA

M18 Hellcat în acțiune

Pentru a reduce pe cât posibil greutatea noului vehicul, constructorii au făcut turela deschisă sus. Aceasta nu era o pierdere foarte mare pentru echipaj, deoarece la acea oră superioritatea aeriană a Aliaților în fața Germaniei devenea din ce în ce mai categorică.

Cu un motor Continental de 9 cilindri în stea, cu 400 de cai putere, și o greutate totală de doar 17 tone, M18 Hellcat se putea deplasa cu 80 de kilometri pe oră – a fost de departe cel mai rapid tanc din Al Doilea Război Mondial, potrivindu-se perfect pentru tactica „lovește și dispari“.

M18 Hellcat a fost construit pentru ambuscadă. Tunul său antitanc de calibrul 76,2 mm nu avea capacitatea să străpungă blindajul frontal al unui Tiger sau Panther, în timp ce propria sa armură era extrem de subțire. În schimb, era atât de rapid și manevrabil încât își putea găsi cu ușurință, de obicei, poziția din care să poată lovi tancurile inamice din lateral sau din spate, apoi să dispară într-o clipită. În esență, strategia prevedea flancarea inamicului, care se putea realiza destul de ușor datorită vitezei foarte mari a vehiculului, lovirea țintei de la o distanță de 1.000 de metri, apoi retragerea rapidă la adăpost.

Implicat cu un succes remarcabil în bătăliile din Italia, Franța, Germania, Filipine și Okinawa

M18 Hellcat era deschis în partea de sus a turelei. A fost un compromis făcut pentru a reduce cât mai mult greutatea vehiculului

Botezul focului a fost în bătălia de pe plaja de la Anzio, apoi a fost folosit din plin în campania italiană.

În timp, echipajele au dezvoltat tactici excepționale adaptate la specificul acestor blindate. În iulie 1944, în timpul bătăliei pentru Normandia, Batalionul 630 distrugătoare de tancuri a raportat, de exemplu, distrugerea a 53 de tancuri Tiger și Panther și a altor 14 StuG III cu pierderea a doar 17 M18 Hellcat.

Fără îndoială că distrugerea unui număr atât de mare de Tiger și Panther este puțin credibilă, în acel moment soldații aliați având tendința de a categorisi drept Tiger orice tanc german pe care-l întâlneau. Dar chiar și dacă ar fi fost vorba de Panzer IV sau Panzer III, faptul că s-a reușit distrugerea unui număr atât de mare de blindate inamice cu pierderi atât de mici reprezintă un succes foarte important.

În orice caz, distrugătorul de tancuri Hellcat a devenit celebru pentru că a avut cel mai bun raport vehicule distruse/pierderi dintre toate blindatele americane care au participat la WW2. Prețul său a fost asemănător celui al tancului M4 Sherman – 55.230 de dolari (aproximativ 7-800.000 de dolari în banii de acum).

M18 din Divizia a 8-a Blindată în 6 martie 1945, la Rheinberg

Un rol major a avut M18 Hellcat în bătălia din Ardeni, unde a contribuit masiv la angajarea forțelor blindate germane aflate în ultima lor mare ofensivă din Vest.

Hellcat a fost folosit cu precădere în Europa, dar a avut un succes deosebit și în războiul din Pacific, fiind desfășurat în Filipine și Okinawa.

În total, de-a lungul războiului s-au fabricat 2.507 exemplare de M18 Hellcat. După război, vehiculele rămase pe stoc au fost vândute de SUA către țări precum Austria, Iugoslavia și Argentina.

M18 Hellcat din Divizia a 2-a blindată în timpul bătăliei din Ardeni, în ianuarie 1945

Pornind de la M18, americanii au produs și un transportor blindat (M39) pe care l-au livrat armatei Germaniei de Vest în 1956.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Istoria României

Despre impactul economic al tratatului de pace pe care România a fost forțată să-l semneze la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial se vorbește...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate