Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Japonia: tancul Model 95 Ha-Go

Japonia a fost, alături de URSS, prima dintre marile puteri care și-a început programele de înarmare în vederea următorului război. Parte din acest plan a fost și fabricarea tancului ușor 95 Ha-Go – cel mai important tanc al Japoniei în Al Doilea Război Mondial.

În 1934, când Mitsubishi a realizat primul prototip al acestui tanc, 95 Ha-Go era cel puțin la fel de bun ca oricare alt vehicul similar existent la acel moment în lume.

Dar, ulterior, anumite circumstanțe au făcut ca Japonia să nu mai investească masiv în îmbunătățirea flotei de blindate, industria niponă concentrându-se pe producția de vase de luptă și avioane.

Modelul 95 Ha-Go a fost tancul cel mai important al Japoniei în Al Doilea Război Mondial

Astfel că 95 Ha-Go a rămas în serviciu, participând la toate conflictele terestre ale Japoniei: războiul cu China, bătăliile cu sovieticii din 1939 și 1945, luptele din insulele Pacificului cu americanii și britanicii.

În total, Japonia a produs 2.375 de tancuri model 95 Ha-Go – modelul cel mai fabricat de niponi în WW2.

Dar realitatea este că, începând din 1939, când a izbucnit războiul mondial, 95 Ha-Go era deja total depășit.

Misiune imposibilă pentru comandantul tancului

Șoferul și mitraliorul stăteau în partea din față a tancului, în timp ce comandantul echipajului stătea singur în turelă. El trebuia să ia deciziile, să dea ordinele, să încarce și să tragă cu tunul. La modelele târzii ale 95 Ha-Go, la toate aceste sarcini se mai adăuga una pentru comandant – trebuia să tragă și cu mitraliera.

Era, pur și simplu, imposibil omenește ca o singură persoană să se poată achita de toate aceste sarcini, simultan, suficient de bine.

Blindaj pe care mitralierele grele îl ciuruiau ca pe sită

Inițial, japonezii au folosit tancul model 95 Ha-Go individual, cu rolul de suport pentru atacurile infanteriei, în luptele din China. Ulterior, ei au descărcat mici grupuri de 95 Ha-Go pe insulele din Pacific pe care le cuceriseră.

Blindajul tancului, de maximum 12 milimetri grosime, era suficient, în cel mai bun caz, pentru a proteja echipajul de gloanțele infanteriei (și nu de toate, pentru că mitralierele grele îl ciuruiau ca pe sită). Așa că, în bătălia cu sovieticii, din 1939, la Halkin Gol, și ulterior în confruntările cu armele antitanc și tancurile americanilor, 95 Ha-Go a fost carne de tun.

Singurele calități ale acestui tanc ușor total inadecvat războiului încă din prima zi de conflict mondial au fost viteza de deplasare și fiabilitatea.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Istoria lumii

Marea epidemie de ciumă care a răvășit Rusia între 1770 și 1772, pornită de la Focșani și răspândită în tot Estul Europei, arată că,...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate