Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Franța: mașina blindată Panhard AMD 178

Una din cele mai bune mașini blindate ale celui de-Al Doilea Război Mondial a fost Panhard AMD 178, vehicul construit de Franța, însă, în cantități prea mici pentru a conta la momentul decisiv.

Proiectanții au început lucrul la Panhard AMD 178 la mijlocul anilor 1930. A rezultat o mașină excelentă, care la momentul bătăliei pentru Franța, din mai-iunie 1940, reprezenta principalul vehicul blindat de recunoaștere al armatei din această țară.

Panhard AMD 178 a fost atât de reușit, încât producția a fost reluată imediat după eliberarea Franței, în 1944

Panhard AMD 178 a fost o mașină de luptă peste nivelul timpului la care a fost proiectată, la mijlocul anilor 1930. Producția a fost reluată după eliberare, în 1944. Vehiculul a rămas pe front până la sfârșitul războiului și a participat la defilarea de după victorie

AMD 178 îngloba o sumă de elemente inspirate sau chiar inovative.

Exista un al doilea scaun de șofer în partea din spate a mașinii, astfel încât, dacă apărea un pericol, se putea pleca direct în sens invers fără a mai fi nevoie ca vehiculul să întoarcă. Motorul era în doi timpi.

Armamentul principal era un tun de calibrul 25 mm, astfel încât Panhard AMD 178 era o mașină de recunoaștere foarte puternic înarmată pentru vremea sa.

S-au dezvoltat însă și versiuni neechipate cu armament, transformate în centre mobile de transmisie radio, dar și AMD-uri înzestrate doar cu două mitraliere de calibrul 7,5 mm.

Principala slăbiciune a acestui vehicul blindat de luptă era blindajul său nituit. Dacă mașina era lovită de un proiectil, niturile aveau tendința să “împuște” de jur împrejur, transformându-se în niște gloanțe care puteau răni oamenii din compartimentul de luptă.

Armata germană a apreciat mașina blindată franceză în mod deosebit, încorporând în unitățile sale de recunoaștere toate exemplarele capturate în stare de funcționare

Germanii au încorporat Panhard AMD 178 în armamentul Wehrmachtului și au fost foarte mulțumiți de el

Până când Franța a pierdut războiul, s-au produs aproximativ 300 de Panhard AMD 178.

După capitulare, Germania a capturat circa 190 din aceste vehicule, le-a rebotezat P 204 (f) și le-a inclus în armamentul Wehrmachtului. În cele mai multe cazuri, le-a reechipat cu radiouri și chiar cu antene, pentru a le folosi, de asemenea, în misiuni de recunoaștere. Unele au fost modificate, înlocuindu-li-se pneurile cu roți de tren, pentru a fi folosite ca să patruleze pe calea ferată.

Armata germană a apreciat în mod deosebit Panhard AMD 178, considerându-le un mare câștig pentru unitățile sale de recunoaștere.

Despre succesul deosebit al acestui model vorbește de la sine faptul că, după eliberare, în 1944, Panhard a reluat imediat producția de AMD 178 – asta, deși trecuse aproape un deceniu de la proiectarea sa, iar între timp tehnica de luptă evoluase foarte mult.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Istoria României

Despre impactul economic al tratatului de pace pe care România a fost forțată să-l semneze la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial se vorbește...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate