Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Istoria României

Moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej: mărturia lui Pacepa. Primul lider comunist al României ar fi fost iradiat de ruși pentru că i-a evacuat pe „consilierii” sovietici din țară. Furia KGB-ului: „Semiceastnîi a făcut spume la gură. Omul de Fier e și mai furios“

Gheorghe Gheorghiu-Dej a reușit să scoată trupele sovietice din România în 1958 și "consilierii" KGB și PGU în 1964. Ultima operațiune l-a costat viața, scrie Pacepa. FOTO: fototeca.iiccmer.ro

Vestea morții lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist al României, a căzut ca un trăsnet pe 19 martie 1965. Nu se știuse ca acesta să fie bolnav de ceva, iar cu doar o săptămână înainte, la alegerile pentru Marea Adunare Națională (Parlamentul din perioada comunistă), secretarul general al PartiduluI Comunist Român nu dăduse vreun semn că ar fi suferind. Acest eveniment neașteptat, care a debusolat total conducerea statului român, a născut ulterior nenumărate speculații – multe dintre ele, plecate chiar de la vârful puterii comuniste.

Dej fusese comunistul căruia rușii i-au dat pe mână România începând cu 1944, cu misiunea de a o sovietiza după modelul conceput de Stalin și de Beria. S-a achitat de sarcină cu entuziasm și devotament. A lichidat regalitatea, intelectualitatea și generația care făcuse Marea Unire, a patronat mână-n mână cu ocupanții sovietici procesele-spectacol împotriva elitelor și, apoi, împotriva propriului partid.

În 1964, la schimbarea lui Hrușciov cu Brejnev, România a profitat de ocazie și a cerut plecarea „consilierilor” sovietici. KGB-ul a luat foc

Dar după moartea lui Stalin a început o surprinzătoare politică desprindere treptată față de Moscova. Dej era un comunist din aripa naționalistă și nu internaționalistă. Transformarea țării o făcuse pentru sine însuși, nu pentru ruși. În 1958 a obținut de la Hrușciov retragerea trupelor sovietice din țară. Pacepa scrie în cartea sa că aceasta a fost doar o diversiune pentru a câștiga încrederea Occidentului, miza fiind obținerea secretelor industriale de către Direcția de Informații Externe a Securității Statului și livrarea lor către Uniunea Sovietică. Dincolo de controverse, scoaterea armatei sovietice din România poate fi considerată un succes epocal, singular până în 1990 în Europa de Est.

În 1964, când la Moscova s-a produs un nou seism, iar Hrușciov a fost înlocuit de Brejnev, liderul comunist de la București a mai făcut un pas și a cerut retragerea „consilierilor” prin care Rusia comunistă controla, de fapt, România.

Martor ocular la acele evenimente, generalul Ion Mihai Pacepa, adjunctul Direcției de Informații Externe (DIE), avea să relateze mai târziu, în cartea sa „Moștenirea Kremlinului. Rolul spionajului în sistemul comunist de guvernare”, că această ultimă măsură avea să-i fie fatală lui Dej.

După solicitarea lui Dej, pe la București s-au perindat toți șefii serviciilor secrete rusești. „Negocierile” au constat în amenințări cu represiuni care mai de care mai înspăimântătoare

Nikita Hrușciov (dreapta) a venit în vizită de stat în România în iunie 1963, într-un moment în care Gheorghiu-Dej (stânga) se temea că țara va fi invadată de trupele sovietice. Dej a reușit să-l convingă pe liderul sovietic să renunțe la intențiile sale cu ajutorul unor trucuri, povestește Pacepa. În fotografia de mai sus, în stânga lui Dej, plan secund, poate fi văzut Nicolae Ceaușescu. FOTO: Historia.ro

Pacepa a fugit în 1978 în Statele Unite – cea mai importantă defecțiune a unul șef de serviciu secret comunist din istoria Războiului Rece. De acolo a scris două cărți importante: „Orizonturi roșii”, în care descria structura de putere a regimului Ceaușescu și crimele acestuia atât împotriva propriului popor, cât și pe plan internațional, și „Moștenirea Kremlinului”, dedicată serviciilor de spionaj comuniste.

Momentul morții lui Dej, descris de Pacepa (care a decedat pe 14 februarie 2021, la 93 de ani, răpus de Covid), este deosebit de interesant. DIE fusese inventat de ruși după 1945 și KGB-ul n-a acceptat să renunțe la România – despre care avea percepția că-i aparține – fără luptă, spune fostul adjunct al serviciului de spionaj extrern.

Între luna octombrie 1964, când Dej a convocat ambasadorul sovietic pentru a-i cere retragerea „consilierilor”, și momentul îmbolnăvirii acestuia au trecut numai 4 luni, interval în care pe la București s-au perindat șefii KGB-ului și „Omul de Fier”, cum era poreclit Aleksandr Șelepin, fostul director al temutei agenții devenit între timp membru în Politburo, organul conducător al URSS.

După moartea bruscă a lui Dej, Ceaușescu a cerut de urgență achiziționarea din Occident a celor mai bune aparate de detectat radiațiile

După ce aceste eforturi prea puțin diplomatice de a-l face pe Dej să se răzgândească (Pacepa spune că rușii au amenințat permanent, într-o manieră brutală, cu represalii dure), șeful statului român a fost invitat la Moscova în februarie 1965. Câteva săptămâni mai târziu, după revenirea în țară, murea pe neașteptate după un cancer galopant.
La revenirea din Uniunea Sovietică, Pacepa afirmă că, atunci când l-a vizitat pe Dej, acesta se plângea de grețuri și amețeli – simptome ale bolii de iradiere. Conform generalului de Securitate, șeful statului român a bănuit că e posibil ca să-i fi făcut ceva rușii.

După decesul brusc al lui Dej, urmașul său, Nicolae Ceaușescu, a cerut de îndată să fie procurate din Occident cele mai bune aparate de detectare a radiațiilor, afirmă Pacepa. Acesta pretinde că tot Ceaușescu i-ar fi spus despre faptul că autopsia a confirmat iradierea lui Dej. Pare însă doar o înfloritură stilistică acest detaliu: general de Securitate și adjunct al DIE, Pacepa nu avea, fără îndoială, nevoie de confesiunile lui Ceaușescu pentru a afla rezultatul autopsiei lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Pacepa: „Dispariția lui Dej face parte din stilul PGU de a se debarasa de o persoană incomodă. Ca o ironie a soartei, peste câțiva ani, PGU i-a instruit pe colegii săi români în tehnica utilizării iradierii radioactive pentru a provoca forme galopante de cancer unor emigranți români din Occident“

Ion Mihai Pacepa, general de Securitate și adjunct al șefuluI DIE, a defectat în 1978. În exil a scris despre adevărata față a regimului Ceaușescu și despre modul de operare a serviciilor secrete rusești și românești. Dezvăluirile sale au atras ura nemărginită a lui Ceaușescu și a tuturor securiștilor, din pricina cărora n-a revenit niciodată în țară nici după 1990. Cărțile lui Pacepa sunt romanțate și conțin multe exagerări și inexactități, dar în ansamblu zugrăvesc destul de viu și de fidel felul în care se exercită puterea în comunism și în Europa de Est chiar și-n zilele noastre. FOTO: pacepa.ro

„La 14 octombrie 1964, Hrușciov a fost detronat pe neașteptate de propriul său adjunct, Leonid Brejnev. Trei zile mai târziu, Pravda(Adevărul – ziarul de propagandă al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică – n. red.) scria că Hrușciov se făcuse vinovat de acțiuni descreierate, decizii pripite, măsuri rupte de realitate, supraapreciere personală și conducere prin dictat. Dej era convins că Kremlinul era în derută și nu a vrut să scape momentul.

La 21 octombrie, el l-a convocat pe ambasadorul sovietic la București și i-a cerut să-i retragă pe consilierii PGU (Pervoe Glavnoe Upravlenie – Direcția Generală I, principala organizație de spionaj extern din URSS specializată în principal în furtul de tehnologie militară și civilă, azi rebotezatăSlujba VneșneiRazvedki Rossiiskoi Federații, adică SVR RF – n. red.) din România.

În ultimii săi ani, Dej a fost tot mai obsedat de ideea că acești ofițeri PGU pregăteau o lovitură de stat prin care să fie înlocuit cu o marionetă a Moscovei. Acum însă Dej se temea de ei mai mult decât oricând: cât fusese prim-secretar al Republicii Moldovenești, Brejnev a deportat în Siberia peste un milion de români din Basarabia și Bucovina de Nord, ducând o politică violentă de rusificare a organelor moldovenești de partid și de stat.

„Moscova a reacționat mai virulent decât oricând. Șeful KGB, generalul Semiceastnîi, i-a trimis o telegramă furioasă omologului său român, în care îi amintea cu brutalitate că România trăia sub «umbrela protectoare» sovietică și îl amenința că va regreta“

Imediat după moartea lui Dej (dreapta), succesorul său, Ceaușescu (stânga), i-a cerut lui Pacepa achiziționarea urgentă din Occident a unor detectoare performante de radiații. FOTO: fototeca.iiccmer.ro

Moscova a reacționat mai virulent decât oricând. În ziua următoare, șeful KGB, generalul Vladimir Efimovici Semiceastnîi, i-a trimis o telegramă furioasă omologului său român, în care îi amintea cu brutalitate că România trăia sub «umbrela protectoare» sovietică și îl amenința că va regreta dacă nu-i va menține pe consilierii PGU pe pozițiile lor.

O telegramă similară, semnată de generalul Saharovski (șeful PGU – n. red.), a aterizat pe biroul lui Doicaru (șeful Direcției de Informații Externe – DIE –, spionajul extern al României comuniste – n. red.). În noiembrie (1964 – n. red.), Saharovski a sosit pe neașteptate la București. Apoi a apărut Semiceastnîi în persoană.

Discuțiile dintre București și Moscova în legătură cu retragerea consilierilor PGU din DIE s-au lungit până la sfârșitul lui noiembrie. «Noi am creat DIE!», a fost refrenul lui Saharovski. Potrivit lui, cererea română a stârnit un lanț de explozii atât în KGB cât și în aparatul sovietic de partid. «Semiceastnîi a făcut spume la gură», a spus Saharovski.

«E în stare să îl facă praf.» Am înțeles că «îl» însemna Dej și, încă o dată, am fost înclinat să îl cred pe Saharovski. «Omul de Fier e și mai furios», a adăugat bătrânul general, referindu-se la Aleksandr Șelepin, fostul șef al KGB, care devenise membru al Biroului Politic și secretarul Comitetului Central (al PCUS, Partidul Comunist al Uniunii Sovietice – n. red.) responsabil cu forțele armate și de securitate.

În decembrie 1964, DIE a devenit primul serviciul de informații externe din cadrul Pactului de la Varșovia care se debarasa de consilierii PGU și, din câte știu, a rămas singurul până în 1989, când valul revoluționar a schimbat înfățișarea Europei de Est.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, l-am condus pe Boris Alekseevici (consilierul sovietic din DIE specializat pe probleme de spionaj industrial și economic – n. red.) la Gara de Nord. Acolo i-am întâlnit pe Alexandru Drăghici (ministrul de Interne din Guvernul de la București – n. red.) și pe Nicolae Doicaru, care își luau rămas-bun de la șeful consilierilor PGU.

„Sâmbătă, 21 februarie 1965, l-am vizitat pentru ultima oară pe Dej la reședința sa din Predeal. De-abia revenise din Moscova și se plângea de amețeli și grețuri. «M-a otrăvit KGB-ul», a spus, numai pe jumătate în glumă”

Catafalcul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Moartea bruscă a liderului comunist de la București e pusă de Pacepa – și nu numai de el – pe seama KGB-ului. Fostul adjunct al DIE amintește în cartea sa că, la câțiva ani după moartea lui Dej, sovieticii i-au instruit pe securiștii români în tehnica iradierii radioactive pentru a provoca persoanelor indezirabile forme galopante de cancer. Exact cum fusese cazul la Dej

Sâmbătă, 21 februarie 1965, l-am vizitat pentru ultima oară pe Dej la reședința sa din Predeal. De-abia revenise din Moscova și, ca de obicei, era împreună cu prietenul său nedespărțit, Chivu Stoica (fost premier al României între 1958 și 1961 – n. red.). Dej s-a plâns de amețeli și grețuri.

– M-a otrăvit KGB-ul, a spus, numai pe jumătate în glumă.

– Ei l-au terminat și pe Togliatti! Asta e sigur, a sărit Chivu cu vocea lui scârțâită.

Pe vremea aceea circula insistent zvonul că liderul Partidului Comunist Italian, Palmiro Togliatti, care murise de curând, ar fi fost iradiat în timpul vacanței pe care a petrecut-o la Ialta, în august 1964. Ca și Dej, el criticase cu oarecare vehemență politica internă și externă a Uniunii Sovietice.

Dej s-a cutremurat. Să fi fost oare pentru că și-a amintit de toți acei lideri est-eurpoeni care au fost eliminați, într-un fel sau altul, de către PGU în ultimii 20 de ani?

La alegerile pentru Marea Adunare Națională, din 12 martie 1965, Dej arăta viguros și plin de viață. Peste o săptămână a murit de o formă de cancer galopant. «Asasinat de Moscova!», mi-a strecurat în ureche Nicolae Ceaușescu, câteva luni mai târziu, când mi-a ordonat să procur detectoare de radiații din Occident și să le instalez în birouri și în locuința lui. Teama pe care i-am citit-o pe față m-a convins că nu glumea. «Iradiat de PGU», mi-a explicat Ceaușescu. «S-a stabilit la autopsie.»

„Doctorul Abraham Schechter și-a exprimat acordul total cu concluzia că Dej a fost iradiat. Un an mai târziu «cădea» de la fereastra apartamentului său”

Când am antamat acest subiect cu medicul personal al lui Ceaușescu, doctorul Abraham Schechter, el și-a exprimat acordul total cu această concluzie. Un an mai târziu, doctorul a «căzut» de la fereastra apartamentului său și a murit pe caldarâm. Să fi fost întâmplător? (Abraham Schechter s-a „sinucis” în 1973, dar și moartea acestuia e controversată. Există speculații că ar fi fost racolat de Mossad, dar și că ar fi avut o aventură cu Elena Ceaușescu, nesăbuință pe care ar fi plătit-o cu viața – n. red.)

Probabil nu vom avea niciodată dovezi concrete că Dej a a fost omorât, deși dispariția sa face parte din stilul PGU de a se debarasa de o persoană incomodă. PGU considera că DIE este propriul său teren de lucru, și era normal să recurgă la violență ca să și-l păstreze. Ca o ironie a soartei, peste câțiva ani, PGU i-a instruit pe colegii săi români în tehnica utilizării iradierii radioactive pentru a provoca forme galopante de cancer unor emigranți români din Occident care desfășurau o intensă activitate anticomunistă.“

CITIȚI ȘI:

1 Comment

1 Comment

  1. DODO

    6 aprilie 2022 at 21:01

    speculatii si legenda ! daca nu vroiau sa plece rusii nu o faceau si gata Nu se impiedicau de dej Il puteau schimba cind vroiau ei Ca nu el i-a gonit cu forta si nici sprijin nu avea de undeva sa faca asta Mai degraba i-a asigurat de vasalitatea noastra asa ca nu mai era nevoie ca rusii sa-si blocheze forte intr-o tara care le garanta loialitatea Asa s-a intimplat si cu imperiul otoman Nu ne-au facut pasalic pentru ca le eram supusi benevoli si cotizanti de incredere Armatele se mentin acolo unde sint sanse de eliberare nationala

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate