Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Uniunea Sovietică: tancul T-28

Tanc T-28 M folosit în Războiul de Iarnă cu Finlanda

În august 1933, de pe poarta fabricii Kirov, din Leningrad (Sankt Petersburg) ieșea prototipul unui tanc mediu destinat susținerii infanteriei cu foc: T-28. Deși intra la categoria (mediu), T-28 era mai greu decât orice alt tanc fabricat în lume la acea oră: avea 35 de tone. Pentru vremea sa, acest tanc era chiar o realizare deosebit de avansată.

Blindatul era conceput ca un “spărgător de fronturi”: avea foarte bune abilități de a depăși tranșee și a urca pante. Particularitatea sa neobișnuită era că fusese proiectat cu 3 turele: pe lângă cea principală, echipată cu tun scurt de calibrul 7,62 centimetri (76,2 mm) menit să distrugă forța vie a inamicului (infanteria), avea încă două turele înzestrate cu mitraliere poziționate în partea din față a caroseriei.

Tanc revoluționar pentru timpul său, echipat cu stație radio și dispozitive de produs fum, pentru camuflare

Tancul mediu T-28 cu 3 turele era excelent pentru scopul său: susținerea infanteriei cu foc și spargerea liniilor inamice. În puținele ocazii când a fost folosit în vara lui 1941, acest tanc le-a provocat mari bătăi de cap și pierderi importante germanilor

Toate tancurile erau echipate cu radio – încă o dovadă că mitul lipsei echipamentelor de comunicație pe tancurile sovietice nu are fundament.

Pe lângă stația de transmisiuni, tancul era echipat și cu dispozitive fumigene, de natură să-l mascheze.

Primele modele au avut montat, așa cum am scris mai sus, un tun de calibrul 7,62 cm cu țeavă scurtă (L/16,5). Ulterior, a fost montat un tun cu același calibru, dar o țeavă ceva mai lungă (L/26).

Marea slăbiciune a acestui tanc era însă armura. Blindajul prea subțire (până la 40 mm grosime) s-a dovedit inadecvat în confruntările cu japonezii, în Manciuria, și cu finlandezii, în debutul Războiului de Iarnă (1939).

Majoritatea tancurilor T-28 au fost abandonate de echipaje în primele săptămâni ale războiului

Cele mai multe tancuri T-28 n-au fost pierdute, în vara lui 1941, din cauza focului inamic, ci au fost abanonate de echipajele lor

De aceea, sovieticii au dezvoltat rapid o nouă versiune a tancului: T-28 M, cu armură excelentă de 80 mm grosime în față și 40 mm în lateral și spate.

Această modificare i-a mărit tancului greutatea cu 4 tone, dar excelenta sa proiectare inițială și motorul foarte puternic au făcut ca mobilitatea lui T-28 M să nu fie afectată.

După această îmbunătățire, T-28 M și-a câștigat o excelentă reputație în ultima fază a războiului cu Finlanda (1940), când a contribuit masiv la străpungerea liniei Mannerheim.

În total, s-au construit aproximativ 600 de T-28. În momentul invaziei germane din 1941, Armata Roșie avea în componență peste 400 de astfel de tancuri, dar majoritatea au fost pierdute în primele 2-3 săptămâni, în general abandonate de echipajele lor.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Istoria României

Izvorâtă din presiunea opiniei publice exasperate de corupție, prima încercare majoră din istoria României de a reforma clasa politică s-a produs în 1918, la...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate