Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Uniunea Sovietică: tancul T-28

Tanc T-28 M folosit în Războiul de Iarnă cu Finlanda

În august 1933, de pe poarta fabricii Kirov, din Leningrad (Sankt Petersburg) ieșea prototipul unui tanc mediu destinat susținerii infanteriei cu foc: T-28. Deși intra la categoria (mediu), T-28 era mai greu decât orice alt tanc fabricat în lume la acea oră: avea 35 de tone. Pentru vremea sa, acest tanc era chiar o realizare deosebit de avansată.

Blindatul era conceput ca un “spărgător de fronturi”: avea foarte bune abilități de a depăși tranșee și a urca pante. Particularitatea sa neobișnuită era că fusese proiectat cu 3 turele: pe lângă cea principală, echipată cu tun scurt de calibrul 7,62 centimetri (76,2 mm) menit să distrugă forța vie a inamicului (infanteria), avea încă două turele înzestrate cu mitraliere poziționate în partea din față a caroseriei.

Tanc revoluționar pentru timpul său, echipat cu stație radio și dispozitive de produs fum, pentru camuflare

Tancul mediu T-28 cu 3 turele era excelent pentru scopul său: susținerea infanteriei cu foc și spargerea liniilor inamice. În puținele ocazii când a fost folosit în vara lui 1941, acest tanc le-a provocat mari bătăi de cap și pierderi importante germanilor

Toate tancurile erau echipate cu radio – încă o dovadă că mitul lipsei echipamentelor de comunicație pe tancurile sovietice nu are fundament.

Pe lângă stația de transmisiuni, tancul era echipat și cu dispozitive fumigene, de natură să-l mascheze.

Primele modele au avut montat, așa cum am scris mai sus, un tun de calibrul 7,62 cm cu țeavă scurtă (L/16,5). Ulterior, a fost montat un tun cu același calibru, dar o țeavă ceva mai lungă (L/26).

Marea slăbiciune a acestui tanc era însă armura. Blindajul prea subțire (până la 40 mm grosime) s-a dovedit inadecvat în confruntările cu japonezii, în Manciuria, și cu finlandezii, în debutul Războiului de Iarnă (1939).

Majoritatea tancurilor T-28 au fost abandonate de echipaje în primele săptămâni ale războiului

Cele mai multe tancuri T-28 n-au fost pierdute, în vara lui 1941, din cauza focului inamic, ci au fost abanonate de echipajele lor

De aceea, sovieticii au dezvoltat rapid o nouă versiune a tancului: T-28 M, cu armură excelentă de 80 mm grosime în față și 40 mm în lateral și spate.

Această modificare i-a mărit tancului greutatea cu 4 tone, dar excelenta sa proiectare inițială și motorul foarte puternic au făcut ca mobilitatea lui T-28 M să nu fie afectată.

După această îmbunătățire, T-28 M și-a câștigat o excelentă reputație în ultima fază a războiului cu Finlanda (1940), când a contribuit masiv la străpungerea liniei Mannerheim.

În total, s-au construit aproximativ 600 de T-28. În momentul invaziei germane din 1941, Armata Roșie avea în componență peste 400 de astfel de tancuri, dar majoritatea au fost pierdute în primele 2-3 săptămâni, în general abandonate de echipajele lor.

Sursa primară a informațiilor: Weapons of World War II, de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Istoria lumii

Marea epidemie de ciumă care a răvășit Rusia între 1770 și 1772, pornită de la Focșani și răspândită în tot Estul Europei, arată că,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate