Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Arme de infanterie. Germania: Mitraliera MG 34

În Primul Război Mondial, mitralierele au demonstrat că au o putere de foc și un efect devastator pe câmpul de luptă. În acel moment, majoritatea mitralierelor erau însă prea grele, așa că au apărut încercări de a găsi o nouă armă folosibilă în orice împrejurare și îndeajuns de ușoară și care ca să poată fi cărată de un soldat aflat în ofensivă. În Germania, aceste căutări au dus la mitraliera Maschinengewehr 34 (MG 34).

Primele teste au început în 1929 și au continuat până în 1933. Oficial, noua mitralieră a fost introdusă în 1934 sub numele MG 34 (Machinegewehr 34), dar producția de serie a început abia în 1936.

MG urma să fie folosită ca mitralieră ușoară cu bipod, ca mitralieră grea cu tripod și ca armă auxiliară pentru tancuri și buncăre, dar și ca armă ușoară antiaeriană.

MG 34 era foarte precisă și ușor de folosit în o mulțime de scopuri, dar avea un cost mare de producție și dura mult procesul de fabricație din cauza metodei complicate de producție.

O mitralieră cu cadență superioară armelor inamice, precis și multirol, dar scumpă, delicată, care cerea personal bine antrenat

Pe deasupra, mitraliera avea un mecanism foarte sensibil, care cerea un echipaj bine antrenat, și avea prostul obicei să nu mai funcționeze sau să funcționeze prost dacă nu era întreținută perfect.

În vehiculele de luptă, acest tip de defecte nu era chiar așa vizibil și important, pentru că mitralierele erau mai la adăpost. De aceea MG 34 a rămas mitraliera standard a Germaniei pentru vehiculele blindate până la sfârșitul războiului.

Armatele Axei care au primit MG 34 au fost Ungaria, Italia, Slovacia și Finlanda. Nu și România.

MG 34 a rămas în folosință mult timp după WW2. A fost folosită chiar în războiul din Indochina și în războaiele israeliano-arabe din anii ’70

După 1945, MG 34 a continuat să fie produsă o perioadă în Cehoslovacia, atât pentru propria armată, cât și pentru export. Mai multe fabrici din complexul industrial de armament al cehilor lucraseră pentru Wehrmacht și și-au continuat producția după război.

De asemenea, după 1945, MG 34 a mai fost folosită de Franța, Israel, Vietnam și Portugalia, precum și de mai multe țări africane.

A jucat un rol important în mai multe conflicte regionale, inclusiv în războiul din Indochina, în războaiele dintre Israel și țările arabe, precum și în războaiele din Angola și Mozambic, în anii 1970.

S-au construit, în total, peste 577.000 de mitraliere MG 34.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate