Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Arme de infanterie. Franța: Mitraliera ușoară Chatellerault 1924

În Primul Război Mondial, Franța a fost printre primele țări din lume care au introdus în luptă mitralierele ușoare. Cele mai multe din dotarea francezilor fuseseră modelul Chatellerault 1915.

Deși calibrul de 8 mm al cartușelor le furniza soldaților îndeajuns de multă putere de foc, arma nu era nici fiabilă, nici precisă.

De aceea s-a luat decizia, în 1920, ca fabrica guvernamentală de armament din Chatellerault să producă un nou model de pușcă mitralieră, care să folosească noile cartușe de calibrul 7,5.

Pușca mitralieră a fost inspirată după modelul american Browning BAR M1918.

În 1924, noua mitralieră ușoară a intrat în serviciul armatei franceze. Dar Chatellerault 1924 nu era deloc sigură și fiabilă. Uneori genera accidente, explodând când era folosită pe modul foc continuu.

S-a descoperit, la anchetă, că se folosise în producție oțel de proastă calitate, care se încingea atât de tare încât cartușele explodau chiar și când erau introduse.

Puștile-mitralieră Chatellerault 1924 capturate de nemți după căderea Franței au fost reutilizate pe alte fronturi

Deloc surprinzător, așa se lucra “la stat” și în Franța, una din marile probleme ale acestei țări înaintea WW2 fiind tocmai încăpățânarea cu care guvernul a insistat să producă armamentul în fabricile publice și a evitat să le implice pe cele private. Așa s-a ajuns ca infanteria și aviația să fie prinse de război cu armament modern puțin, de proastă calitate.

Un model îmbunătățit de mitralieră Chatellerault 1924 a fost introdus în uz în 1929. De asemenea, s-au creat variante ale acestei arme pentru avioane și fortificații.

După victoria asupra Franței, Wehrmachtul a capturat cantități mari de puști mitralieră MAS 1924, pe care le-a preluat și le-a rebotezat MG Model 24/29 (f). Nemții, la rândul lor intrați în război cu mult înainte să fie pregătiți, aveau obiceiul să-și completeze arsenalul cu armamentul țărilor învinse. Armele intrau în folosința Wehrmachtului rebotezate și cu un indicativ în paranteză, care arăta țara de origine: (f) pentru Franța, (t) pentru Cehoslovacia, (r) pentru Rusia etc.

După război, Armata franceză a mai folosit aceste puști mitralieră o perioadă.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Istoria României

Despre impactul economic al tratatului de pace pe care România a fost forțată să-l semneze la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial se vorbește...

Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial

„La 12 iulie 1943, Corpul Panzer SS a ajuns într-un marş greoi la gara Prohorovka, la 34 km dincolo de punctul iniţial de atac....

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate