Mitraliera grea Browning M2 este o clasică a armelor de infanterie, notorietatea provenind de la efectul masiv pe care-l au cartușele sale de mare calibru.
După Primul Război Mondial, mitraliera M 1917 a fost modificată la un nou tip de cartuș, de 12,7 mm, americanii pornind de la muniția germană pentru Mauser capturată. Scopul pentru care a fost proiectată această nouă mitralieră era acela de a putea fi folosită împotriva vehiculelor blindate și a avioanelor.
Arma a fost botezată M 1921.
Pe la mijlocul anilor 1930, mitraliera grea Browning M1921 a fost modernizată, fiind dotată cu un sistem de răcire cu aer a țevii și rebotezată M2 Browning, dar această nouă variantă avea tendința de a se supraîncălzi. De aceea s-a decis o nouă modificare, introducându-se o nouă țeavă, mai grea. Din acest moment, această versiune numită M2 HB (Heavy Barrel – Țeavă grea) a devenit mitraliera standard a forțelor armate ale SUA, dar și a unora dintre aliați.
M2 încă mai este și azi folosită ca armament pe avioane și elicoptere, tancuri și alte vehicule blindate, dar și de infanterie și chiar pe vasele de luptă
M2 s-a dovedit, până la urmă, foarte rezistentă și a intrat în istoria armamentului. Chiar și azi poate fi găsită atât în SUA, cât și în alte 20 de țări. A fost și este folosită în continuare ca armament pe avioane și elicoptere, pe tancuri și alte vehicule blindate, dar și ca mitralieră grea de infanterie, precum și pe vasele de luptă.
Greutatea marea și cadența de foc relativ scăzută provin de la folosirea cartușului M2 cu dimensiuni 12,7X99 mm. Acesta are o putere de penetrare uriașă, dar generează și un recul foarte mare, care reclamă un design foarte robust.
Împotriva țintelor neprotejate, această muniție este eficace chiar și la 2.000 de metri (2 kilometri!). La distanța de 500 de metri, mitraliera Browning M2 poate străpunge un blindaj de până la 34 de milimetri.
Noile versiuni de M2 permit schimbarea țevii mai repede decât vechile variante ale mitralierei, la care era necesară o meticuloasă reglare.
Se estimează că s-au produs peste 3.000.000 de mitraliere Browning M2.
De-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial, M2 – versiunea răcită cu aer – a fost folosită și pe avioane, fiind montată atât în poziții fixe, cât și mobile.
Această variantă pentru avioane avea țeava scurtată, fiind înfășurată într-o manta perforată, ca să favorizeze răcirea. S-a recurs la această soluție pentru că – în mod evident – nu exista posibilitatea ca piloții să schimbe în timpul zborului țeava supraîncinsă.
Versiunea răcită cu apă a M2 a fost folosită mai ales ca armament antiaerian.