Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Istoria României

„Colonel Averescu, ați avut dreptate: au învins japonezii!”

Regele Carol I (stânga) și generalul Alexandru Averescu în 1913, în timpul campaniei bulgare a armatei române din Al Doilea Război Balcanic. FOTO: Muzeul Virtual

În 1904, viitorul mareșal și erou de război Alexandru Averescu – pe atunci doar un colonel la Marele Stat Major – a fost protagonistul unui incident care l-a costat, pentru moment, cariera: o dispută cu Regele Carol I.

Tocmai izbucnise războiul ruso-japonez (1904-1905) care avea să se soldeze, spre surprinderea lumii întregi, cu prima înfrângere suferită de o mare putere europeană în fața uneia din afara Bătrânului Continent, dar și cu prima revoluție rusă.

Regele Carol I a dat ordin ca Alexandru Averescu să se prezinte și să-i facă rezumatul informațiilor pe care le deținea Marele Stat Major.

La prima întrevedere, bătrânul și experimentatul suveran l-a întrebat pe colonel cine va câștiga războiul. Averescu a dat un răspuns surprinzător: japonezii. Pentru Carol I, afirmația era nesăbuită. Regele, împreună cu toți ceilalți ofițeri, era convins că rușii n-au cum să piardă.

Dar Averescu și-a argumentat punctul de vedere: rușii purtau războiul în Extremul Orient, la mii de kilometri depărtare de baza lor din Europa, în timp ce japonezii luptau la doi pași de casă. Rușii nu puteau, pur și simplu, să asigure un flux eficient și îndestulător de trupe, arme și muniții, ceea ce nu era valabil pentru japonezii care derulau de ceva vreme un program susținut de înarmare.

La a doua întrevedere, Carol I a repetat întrebarea, iar Averescu i-a răspuns, spre marea iritare a suveranului, la fel: japonezii.

O a treia întâlnire n-a mai existat. Colonelul Averescu a aflat, la foarte scurt timp după aceea, că a venit ordin “de sus” să fie mutat la Tecuci.

Vremea a trecut și, într-o bună zi, Carol I a pornit cu trenul regal către Iași, unde urma să facă o vizită. Prin gări, conform protocolului, garnitura de tren era salutată de gărzi de onoare ale garnizoanelor, în frunte cu comandanții lor.

Pe peronul gării din Tecuci, Carol I l-a văzut pe Averescu, în poziție de drepți, salutând alături de garda de onoare.

Suveranul l-a recunoscut pe preopinentul său, a oprit imediat trenul, a coborât și s-a îndreptat spre ofițeri. I-a întins mâna și, elegant, i-a spus: “Colonel Averescu, ați avut dreptate: au învins japonezii!”.

Câteva zile după aceea, Averescu a fost rechemat la București.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria României

100 de ani de propagandă ascund poporului nostru faptul că România a pierdut, de fapt, Primul Război Mondial. Acesta este unul dintre cazurile în...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate