Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Statele Unite: tunul autopropulsat M7 Priest

Obuzierul autopropulsat M7 Priest, fabricat de americani și folosit de trupele aliate în Al Doilea Război Mondial

Tunul autopropulsat M7 Priest a fost fabricat de americani pentru a înzestra cu artilerie mobilă unitățile de blindate. Pentru a înțelege că Al Doilea Război Mondial a fost în primul rând o chestiune de cantitate înainte de calitate, e suficient să spunem că acest obuzier autopropulsat de calibrul 105 mm a fost produs de americani în 4.267 exemplare, pe când Germanii au reușit să producă doar 676 de obuziere autopropulsate Wespe, având același calibru 105mm.

M7 Priest a intrat în producție în aprilie 1942, iar primele exemplare din acest obuzier autopropulsat au fost folosite de trupele britanice în Africa de Nord. M7 Priest era, de fapt, un obuzier de calibrul 105 mm urcat pe un tanc mediu M3 de pe care fusese îndepărtată turela, iar caroseria modificată pentru a oferi un compartiment de luptă deschis.

M7 Priest folosit de britanici în 1943, în Tunisia

M7Priest a fost obuzierul autopropulsat standard din armata americană, pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar apoi a rămas multă vreme în uz, fiind folosit în războiul din Coreea, dar și de israelieni până în anii 1970

Pentru lupta cu infanteria, M7 Priest fusese echipat și cu o mitralieră grea de 12,7 mm montată pe o structură rotundă, care semăna cu un amvon, situată în partea dreaptă a compartimentului de luptă – de aici și porecla de Priest (Preotul).

Botezul focului din Africa de Nord s-a dovedit de mare succes, dar britanicii le-au înlocuit treptat cu modelul similar Sexton, care avea însă tun de calibrul 88 mm (25 pounder), folosit de armata lor, pentru a nu mai fi nevoiți să fabrice ori să importe muniție special pentru Priest. Autotunurile M7 primite de la americani au fost reconvertite de britanici în transportoare blindate Kangaroo, de obicei, rol în care de asemenea au fost foarte bune, fiind capabile să transporte până la 20 de oameni.

M7 Priest folosit de armata britanică în Normandia, 1944

Însă în armata americană M7 Priest a rămas obuzierul autopropulsat standard până la finalul războiului. Când producția a încetat, în 1945, se ajunsese la versiunea M7B1 a acestui autotun, care folosea șasiul tancului M4A3. După război, acest autotun foarte fiabil și eficient a rămas multă vreme în folosință. A fost folosit extensiv de americani în războiul din Coreea. Nou-înființata armată a Germaniei de Vest, Bundeswehr, l-a utilizat până în 1956, iar israelienii l-au folosit în războaiele cu arabii până în 1973.

Principalele informații despre obuzierul autopropulsat M7 Priest provin din volumul „Weapons of World War II“, scris de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate