Connect with us

Hi, what are you looking for?

Colecționarul de Istorie

Arme din Al Doilea Război Mondial

Blindate. Statele Unite: distrugătorul de tancuri M36 Jackson

Coloană de distrugătoare de tancuri M36 Jackson în 1944

Distrugătorul de tancuri M36 Jackson al armatei americane a apărut după ce, începând cu 1943, a devenit tot mai evident că modelul în uz până atunci, M10 Wolverine, nu mai era capabil să lupte cu noua tehnică de luptă germană. Principala modificare a noului vânător de tancuri o reprezenta tunul – unul de calibrul 90 mm, față de cel pe care îl avea M10 Wolverine, de calibrul 76,2 mm.

Americanii au fost foarte practici în Al Doilea Război Mondial. Au valorificat eficient capacitatea lor industrială enormă, producând în serie un număr uriaș de arme, mergând în paralel cu inovația. Nici Germania, nici Japonia nu le-au putut face față. M36 este un exemplu de soluție simplă și eficientă.

Un vânător de tancuri foarte fiabil, rapid și eficient, cu tun de calibrul 90 mm

Distrugătorul de tancuri M36 Jackson, cu tunul calibrul 90 mm

În 1942, vânătorul de tancuri M10 Wolverine era suficient pentru a scoate din luptă blindatele germane. În anul următor, însă, lucrurile s-au schimbat. Din toamna lui 1942 apăruse Tiger, apoi, la mijlocul lui 1943, a apărut și Panther, blindajul frontal al acestora fiind invulnerabil la tunul de calibrul 76,2 mm.

Așa că s-a comandat un nou distrugător de tancuri echipat cu tunul de calibrul 90 mm M3. Noul vehicul, botezat M36, a folosit maximum posibil din modelul M10, care fusese deja testat în luptă. S-a păstrat caroseria aproape neschimbată, pe care s-a montat, în schimb, o turelă nouă. Șasiul era oricum cel folosit și la tancurile M4 Sherman, ceea ce era o garanție în plus pentru fiabilitate.

M36 Jackson în Ardeni, iarna lui 1944 spre 1945

Pe M36 a fost montat și un nou motor Ford foarte puternic (500 de cai putere), viteza fiind pe măsură – 50 km/oră. Noul distrugător de tancuri a primit botezul focului în iulie 1944, în Franța, în timpul bătăliei din Normandia. Vehiculul s-a dovedit eficient, reușind să străpungă cu ușurință blindajul tancurilor Panther și Tiger: germanii pierduseră avantajul. Până în 1945 s-au produs 1.949 de blindate M36.

Tocmai pentru că fusese făcut, în bună măsură, cu componente ale unor vehicule deja în uz și testate, M36 era un vehicul extrem de fiabil. Acest distrugător de tancuri a rămas în componența armatelor foarte mult timp după terminarea conflictului.

Statele Unite au produs aproape 2.000 de distrugătoare de tancuri M36 Jackson până la sfârșitul războiului. N-a fost nevoie de un număr mai mare pentru că și producția germană de tancuri intrase în declin

Ultimele M36 au participat la războiul civil din Iugoslavia, din anii 1990!

Principalele informații despre distrugătorul de tancuri M36 provin din volumul „Weapons of World War II“, scris de Alexander Ludeke.

CITIȚI ȘI:

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Istoria României

În spațiul Europei de Est, simțămintele popoarelor față de “marele vecin de la Răsărit” sunt împărțite. În ciuda unor momente și chiar confruntări tensionate,...

Istoria lumii

Banii nu există. Sau, mai bine spus, există, dar au valoare doar în mintea noastră, a oamenilor, și funcționează exclusiv în baza construcției mentale,...

Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate